Programmer Bersilat

Apa salahnya belajar Silat dan juga Karate?

Bergurukan Tok Ali dan bersenseikan Mas Oyama?

Semuanya untuk mengenal diri, mempertingkatkan kebolehan.

Tak perlulah nak berdebat yang mana hebat.

Yang membezakan si pembawa juga.

Tak bolehkah semua pengamal saling menyokong?

Bersama menaikkan seni beladiri tanpa bongkak dan sombong.

Samalah juga dunia ICT.

Tulang belakang segala industri.

Apa salahnya sama mendokong Microsoft dan juga Linux?

Pengguna Mac mahupun Windows.

Memilih PHP, Java, Coldfusion (ya!), ataupun .NET?

Kenapa nak mempertikai.

Semua ini masing-masing yang pakai.

Hasil, produk dan perisian yang menjadi ukuran.

Sebagai sumbangan diri kepada sekalian.

Kan lebih baik bersama meningkatkan kemahiran.

Dalam pengaturcaraan, devop dan pemikiran.

Agar semua mencapai kemajuan.

Dengan apa jua platform pilihan.

Membanding untuk berbincang, sebagai pelajaran dan mencari kebaikan.

Tak perlu mengutuk mana yang buruk.

Mengeji yang tidak serasi.

Ini bukan masa untuk mendabik dada tanda kehebatan.

Hentikan perkelahian.

Cari titik persamaan.

 

Photo by Adib Wahab https://www.flickr.com/photos/adibwahab/

Cara Ringkas Memantau Laman Web Masih Hidup Dengan PHP (Website Up Time Monitoring)

Saya pasang “website monitoring” ni beberapa bulan lalu. Tiada apa yang berlaku. Jadinya saya tiada menerima sebarang makluman daripada skrip PHP ringkas ini. Tapi hari ini tiba-tiba saya mula menerima email.

“website-orang.com has been down for 00:05:00”

Apa?! Memang saya terkejut. Ini laman web klien besar. Dahlah sebelum ni ada masalah besar yang berlaku. Ianya antara sebab kenapa saya pasang monitoring ni.

Jadi perkara pertama yang saya buat adalah mencuba laman web tersebut dengan pelayar Chrome. Eh? Boleh saja. Kenapa ni ya?

Jadi saya pun hubungi syarikat hosting yang saya gunakan. Ini antara maklumbalas yang saya terima.

Network Disruption Details:
There is network disruption for international link and only certain location clients will be affected when connect to all MY network IP.

We will perform a details check on this and post another updates once it become available.

Rupanya trafik dari luar Malaysia tidak boleh akses laman web ini. Skrip “monitoring” saya ni memang berada di server di luar negara. Jadi sebab itulah skrip ini tak boleh akses laman web klien, tetapi bila saya buka dengan Chrome, boleh pula.

Sebenarnya, bila saya berkongsi tentang hal masalah network ini di Facebook, ada yang bertanya perihal skrip yang saya gunakan. Jadi saya kongsikan di sini.

Skrip PHP ini saya gunakan dengan penjadualan Cron. Ianya berjalan selang 5 minit. Dan pastikan bila anda gunakan ini, skrip tidak berada di server yang sama dengan laman web yang ingin dipantau.

 

Ini Github Gist saya. Selamat mencuba.

Kanazawa – Destinasi Jepun yang Hebat, Cantik dan Tersembunyi

Kanazawa tak berapa dikunjungi oleh pelancong berbanding Kyoto, Osaka dan Tokyo. Malah saya tak rasa ianya popular di kalangan pengunjung Malaysia. Tapi saya rasa bertuah berkunjung ke bandar ini dalam percutian Jepun kami.

Kanazawa terletak di bahagian tengah Jepun namun di pantai Barat, bertentangan dengan Tokyo yang terletak di pantai Timur.

Apa yang menarik di Kanazawa?

Kami akan menggunakan JR Pass untuk melancong semasa di Jepun dan sedang tercari-cari lokasi untuk ditujui. Sayang kalau dah beli tiket JR Pass dan tidak digunakan sepenuhnya. JR Pass ini membenarkan kita menggunakan keretapi Shinkansen dan lain-lain keretapi syarikat JR di seluruh Jepun. Harga tiket JR Pass adalah dalam lingkungan $250 USD. Itu adalah seperti harga pergi dan balik dari Tokyo ke Kyoto.

Kami memang akan mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita dan kemudian bergerak ke Tokyo. Dan Kyoto juga salah satu destinasi yang telah kami putuskan. Tapi kalau sekadar pergi ke Kyoto dan pulang semula ke Tokyo, terasa seperti kami tidak menggunakan JR Pass dengan sepenuhnya.

Apabila ada kenalan Jepun sebut pasal Kanazawa, kami pun buat penyelidikan di Internet. Sebenarnya, bagi kami yang pertama kali akan ke Jepun, mana-mana dalam Jepun pun tak apa. Asalkan nilai JR Pass yang kami beli dapat kami gunakan dengan rasa berbaloi. Apa yang kami dapati, memang banyak tempat menarik di Kanazawa. Banyak muzium, istana lama, bandar lama, taman-taman Jepun yang menarik untuk dikunjungi.

Kami menetap selama 3 hari 2 malam di Kanazawa. Tiga hari dan dua malam sebenarnya hanya memberi kita satu hari sahaja untuk bersiar-siar. Hari pertama, hari tiba dan check-in ke hotel. Hari ketiga adalah hari checkout dan menyambung perjalanan. Maka tinggallah hari kedua sahaja. Dengan musim sejuk yang mana malam datang awal, tempoh untuk berjalan di siang hari semakin pendek. Jam 5 petang sudah melepasi maghrib dan sudah gelap. Maka ini sahaja yang dapat kami singgah ketika di Kanazawa.

  1. Stesen Kanazawa
  2. Omicho Market
  3. Higashi Chaya District
  4. Kanazawa Castle

Untuk bersiar-siar sekitar bandar Kanazawa, langkah yang bijak adalah untuk mendapatkan tiket sehari bagi Kanazawa Loop Bus. Harganya 500-yen untuk dewasa dan 250-yen untuk kanak-kanak. Kanazawa Loop Bus membenarkan pemilik tiket untuk menaik bas yang mengelilingi sekitar bandar. Ada dua jenis bas ini. Keduanya menggunakan laluan yang hampir sama cuma satu menghala ke kanan dan lagi satu ke kiri. Ianya dikenali dengan Left Loop dan Right Loop. Keduanya boleh dinaiki dengan tiket sehari itu. Ini memudahkan pelancong kerana tidak kira di belah mana jalan pun, sekira ianya laluan bas Kanazawa Loop Bus, anda pasti boleh menaikinya di perhentian bas.

Stesen Kanazawa

Hotel yang kami diami, MyStay Premier Kanazawa, hanya sekitar 500 meter dari pintu masuk Barat (West Gate) Stesen Kanazawa. Dan separuh perjalanan, ada laluan bawah tanah sepanjang 300 meter yang membantu kami mengelak daripada cuaca sejuk. Di situ juga kami dapati terdapat ruang parkir basikal. Jadi yang kami rumuskan, pihak berkuasa tempatan menggalakkan penduduk setempat berbasikal ke stesen sebelum menaiki keretapi ke tempat kerja (atau ke mana-mana). Dengan begini, basikal tak perlu dibawa naik atas keretapi seperti di bandar-bandar Eropah.

Laluan bawah tanah menuju ke Stesen Kanazawa. Terdapat ruang parkir basikal.

Stesen Kanazawa juga menempatkan kompleks membeli belah dan beberapa kedai-kedai untuk kemudahan pengunjung. Di ruang luar, taman buatan dan senibinanya juga menarik perhatian dengan arca yang unik dan mengagumkan.

Risalah dan tiket Kanazawa Loop Bus

Berjalan dari hotel, kami memasuki Stesen Kanazawa dan keluar melalui Kenroken Gate (kerana menghadap Kenroken Garden) atau Pintu Timur (East Gate). Di situ terdapat hentian-hentian bas termasuklah Kanazawa Loop Bas. Di situ juga kaunter yang menjual tiket Kanazawa Loop Bas berada.

Kanazawa Loop Bus di Stesen Kanazawa

Selepas membeli tiket, kami memutuskan untuk menaiki Left Loop kerana ingin ke Omicho Market terlebih dahulu. Hentian pertama Left Loop adalah di mana Omicho Market berada. Berpandukan peta dan risalah Kanazawa Loop Bus, kami turun di hentian LL1. Di sini kita boleh melihat pasar Jepun yang menjual pelbagai buahan, sayuran dan juga hasil tangkapan laut. Terdapat juga beberapa gerai yang menjual pakaian dan restoran kecil yang menjual makanan laut.

Di sini kami membeli strawberi dan merasa beberapa makanan laut dengan selera Jepun seperti Ebi (udang panggang) dan ketam rebus.

Omicho Market

Di Omicho Market, struktur asasnya adalah satu jalan utama berbumbung yang panjang ke belakang dengan lorong-lorong di kiri dan kanan. Pasar ini mungkin dalam 800 meter panjangnya. Di hujung pasar, kita sebenarnya sudah hampir dengan Kanazawa Castle dengan melalui Kuromon Gate. Berpandukan Google Map, kami berjalan kaki dalam 350 meter untuk ke Kuromon Gate.

Masuk sahaja ke kawasan Kanazawa Castle, tersergam indah taman dengan padang yang luas. Dan di latarbelakang kita boleh melihat Kanazawa Castle itu, mungkin dalam 500 meter perjalanan lagi. Dalam cuaca sejuk dan dengan berjalan perlahan menikmati keindahan taman Jepun ini, kepenatan tidak terasa.

Kanazawa Castle

Bersiar-siar sekitar taman-taman di Kanazawa Castle adalah percuma. Dan kita boleh juga masuk ke bahagian dalam istana lama ini, tetapi yang ini ada harga tiketnya. Kami bercadang untuk melihat Hisgashi Chaya pula. Maka kami pun meninggalkan perkarangan Kanazawa Castle melalui pintu utama dan mencari perhentian bas untuk menaiki semula Kanazawa Loop Bus.

Sebelum menemui hentian bas, kami disambut oleh kedai-kedai cenderahati dan makanan ringan sebaik sahaja melangkah keluar dari pintu utama Kanazawa Castle. Sekiranya ada bajet, mungkin boleh memilih beberapa kaki payung atau lain-lain ole-ole. Kami mencuba gold leaf ice cream yang juga menjadi makanan snek ikon Kanazawa. Aiskrim kon vanila dengan selingkar daun emas dijual pada harga 480-yen. Kami nikmati aiskrim sambil berjalan ke arah hentian bas yang hanya 200 meter dari pintu utama Kanazawa Castle.

Untuk ke Hisgashi Chaya dari Kanazawa Castle, kami perlu menggunakan Left Loop dan hentian terdekat adalah LL9. Dari situ, kami meneruskan perjalanan dan berhenti di hentian LL10. Perjalanan diteruskan dengan berjalan kaki sekitar 200 meter sebelum kami benar-benar memasuki Higashi Chaya.

Permandangan kedai-kedai lama seperti zaman fuedal Jepun memang menarik perhatian. Terdapat juga kedai-kedai kraftangan Jepun seperti produk seramik, kedai perhiasan wanita, kedai makan dan minuman keras, juga kedai emas. Sesekali terlihat wanita Jepun lengkap berpakaian kimono traditional dan berjalan berdua-dua. Saya tak pasti sama ada mereka begitu untuk kerja ataupun itu pakaian yang disewa untuk dipakai pelancong.

Lorong-lorong di Higashi Chaya District

Selesai di sini, kami teruskan perjalan, melintas jalan besar dan mencari hentian LL11 untuk pulang semula ke Stesen Kanazawa. Sebelum pulang ke hotel, pastinya kami singgah di 7-11 membeli air mineral, onigiri dan roti sandwich telur. Tak lupa juga, pasti kami singgah di mesin menjual air botol untuk membeli air berperisa kegemaran anak-anak. Kami tiba semula di hotel pada pukul 6.30 petang dan semuanya sudah gelap seperti jam 8.30 malam di Kuala Lumpur.

Higashi Chaya District

Semasa berjalan-jalan di Kanazawa Castle, kami ditegur dan berbual dengan keluarga berbangsa Cina dari Singapura. Mereka perasan bahasa Melayu kami dan sengaja memulakan perbualan. Dalam perbualan, mereka ada mengatakan yang mereka datang dari Kyoto sebelum ke Kanazawa. Dan katanya Kyoto agak sesak dengan pelancong dan Kanazawa nampaknya lebih tenang. Kami tak pasti sebab belum sampai ke Kyoto lagi. Namun itulah destinasi untuk esok harinya dengan Shinkansen menggunakan JR Pass. Di hotel, kami perlu mula mengemas beg dan barang-barang untuk checkout dan sekali lagi mengejar keretapi Shinkansen ke Kyoto pula.

Jangan Tertinggal Keretapi Laju JR Shinkansen

Selesai berkemas dan keluar dari unit Airbnb di Akihabara, jam sudah pukul 10.30 pagi. Kami terus ke stesen rel Akihabara untuk ke kaunter tiket syarikat JR.

JR Pass adalah pass tempoh terhad untuk pelawat negara Jepun yang membolehkan pemiliknya menaiki mana-mana keretapi syarikat JR di seluruh negara Jepun, termasuklah Shinkansen, keretapi laju Jepun. Ianya perlu dibeli di luar Jepun sebelum datang dan diaktifkan apabila tiba di Jepun.

Kami miliki JR Pass tujuh hari. Untuk memudahkan perjalanan, kami telah membuat keputusan untuk menempah kerusi dalam gerabak. Tiada kos tambahan diperlukan. Perjalanan yang dirancang adalah untuk ke Kanzawa, kemudian ke Kyoto dan seterusnya ke Tokyo kembali.

Selesai membuat tempahan, keretapi Shinkansen yang pertama bakal kami naiki dijadualkan bertolak pada pukul 12.24 tengahari dari Tokyo. Sewaktu selesai di kaunter tiket JR, jam menunjukkan 11.06 pagi. Oh, ada lebih dari sejam. Kamipun masuk ke kompleks membeli-belah Atre yang bersambung dengan Stesen Akihabara untuk membeli sedikit makanan dan juga beberapa helai long john UNIQLO.

Tiket tempahan kerusi dalam gerabak untuk Shinkansen

Jam menunjukkan 11.56 pagi dan kami di pintu masuk tiket. Bertanyakan dengan kerani tiket di situ, saya sangat terkejut apabila mula menyedari keretapi Shinkansen ini berlepas dari Stesen Tokyo, dan kami masih di Stesen Akihabara. Tiba-tiba terasa sejuk satu kepala dan pastinya peluh cemas mengalir di sisi mata. Saya khuatir ketinggalan keretapi. Perasan dari tadi merasakan seperti Shinkansen akan berlepas dari Akihabara dan semua OK sebab kami sudah berada berhampiran stesen. Maka kami segera bergegas mencari tren laluan Yamanote untuk ke Stesen Tokyo. Nasib baik hanya sekadar dua stesen perhentian dari Stesen Akihabara. Tiba di Tokyo, kami bergegas lagi mencari kaunter penerangan untuk menanyakan arah ke platform Shinkansen kami.

“Track twenty three”, kata kerani tersebut.

Kami sambung berlari lagi. Kesemua kami berlima, dengan bag galas, stroller, beg beroda terkepot-kepot sambil mendukung si Aniq yang berumur 3 tahun setengah. Aniq yang sedang didukung tak putus-putus bertanya, “Nak pergi mana ni? Nak pergi mana ni?”

Jam menunjukkan 12.15 tengahari. Tak sempat nak tengok gerabak kami betul ke tak, kami terus masuk ke tren. Khuatir silap saya bertanya dengan penumpang lain. Gerabak kami salah, maka kami bergerak dari gerabak ke gerabak. Tiba di gerabak 10 seperti tertera di tiket, seperti ada yang tidak kena. Terlalu ekslusif nampaknya gerabak 10 ini. Macam kapal terbang kelas pertama. Maka saya keluar segera melalui pintu antara gerabak sambil ahli keluarga masih di dalam tren. Ada seorang pegawai JR yang saya nampak maka saya tanyakan kepada dia sambil menunjukkan tiket. Dengan bahasa Jepun bersepah saya dan broken English dia, saya faham, “Track twenty one.”

“Eih! Salah platform?”

Tak habis lagi cemasnya rupanya. Saya beri isyarat kepada ahli keluarga yang menunggu di ruang antara gerabak dalam keretapi dan laungkan, “Turun”. Lantas mereka bergegas turun. Tak sampai seminit, keretapi itu pun bergerak. Nasib baik sempat turun. Kalau tak entah ke manalah dibawanya.

Kami sambung lagi terkepot-kepot berlari berlima. Turun platform 23 ini bergegas ke platform 21. Nampak ada sebuah keretapi sedang menunggu penumpang. Nampak tertera di panel elektronik seperti ada yang sama dengan tiket. Maka kami pun masuk dan terus ke gerabak 10. Mata ligat memerhati nombor kerusi. “16. 16. 16”, bermain di dalam kepala.

“Ah 16!” kata saya dalam hati sambil ternampak seorang wanita duduk di baris yang sama, tetapi di bahagian tingkap bertentangan.

Saya tanyakan kepada dia sambil tunjukkan tiket. Wanita itu mengeluarkan tiket dia dan membuat perbandingan. Sedikit keliru mulanya sebab tiket dia berbahasa Jepun dan tiket kami dalam bahasa Inggeris. Tetapi kemudian dia isyaratkan betul.

Barulah terasa lega. Dan baru ketika itu saya perasan yang saya sudah berpeluh-peluh walaupun dengan cuaca 12 darjah Celcius di Tokyo ini. Mungkin kerana dengan pemanas hawa dalam keretapi ini, cuaca luar tidak lagi dirasai.

Namun kemudian saya lebih memahami sistem tiket Shinkansan yang mana saya tak perlu cemas mana pun sebenarnya. Kalaupun tertinggal Shinkansen, dengan JR Pass, kita boleh menempah untuk naik keretapi seterusnya yang mungkin 30 minit kemudian tanpa apa-apa bayaran tambahan. Ataupun, asalkan kita ada tiket JR Pass, kita boleh sahaja menaiki mana-mana keretapi JR tanpa menempah tempat duduk. Tetapi mestilah menaiki gerabak non-reserved.

Sampai pun di Kanazawa

Pengalaman Menganjurkan JOMLAUNCH4

JOMLAUNCH adalah program sehari yang dianjurkan bersama oleh JOMWEB dan Persatuan Usahawan dan Industri ICT Bumiputera Malaysia (NEF). Ianya adalah sebuah program yang disasarkan untuk golongan penggiat ICT, programmer, web designer dan juga golongan bisnes ICT.

Dan pada 26 November 2016 yang lepas, telah berlangsungnya JOMLAUNCH4. JOMLAUNCH1 dan JOMLAUNCH2 dijalankan pada tahun 2016, manakala JOMLAUNCH3 dijalan pada 28 Mei 2016 yang lalu.

Besar skrin dengan rear projection
Besar skrin dengan rear projection

Dalam JOMLAUNCH, projek ICT yang telah dibangunkan oleh komuniti JOMWEB dan NEF telah dipilih untuk mempersembahkannya di atas pentas dan lantas melancarkannya kepada umum.

Dan kali ini 20 projek telah dipilih. Namun 2 projek terpaksa tarik diri di saat akhir, dan berbaki 18 projek sahaja yang membuat pembentangan.

Tapi saya tak mahu bercerita tentang JOMLAUNCH seperti laporan berita. Di sini saya nak merapu dan apa sahaja pandangan dan pengalaman yang boleh saya kongsikan tentang JOMLAUNCH, khususnya JOMLAUNCH4.

JOMLAUNCH4 kali ini bagi saya sangat istimewa. Dan sememangnya program JOMLAUNCH terhebat setakat ini. JOMLAUNCH1 mengumpulkan lebih kurang 80 hadirin. JOMLAUNCH2 mengumpulkan dalam 120 hadirin. JOMLAUNCH3 mendapat kehadiran dalam 200 peserta. Dan kali ini, JOMLAUNCH4 menerima 300 peserta.

Sekitar pendaftaran dibantu oleh team Stampeded
Sekitar pendaftaran dibantu oleh team Stampeded

Seperti biasa kita jual tiket pada harga RM20 seorang, termasuk makan tengahari dan juadah pagi. Ini semua ditaja oleh NEF, yang juga telah menaja F&B untuk JOMLAUNCH2 dan JOMLAUNCH3. Mungkin elok saya katakan juga yang NEF telah menaja banyak program bersama JOMWEB seperti bengkel teknologi yang diadakan hampir setiap bulan dalam 2016 ini. NEF menaja tempat dan juga makan minum untuk program bulanan bersama NEF.

Harga RM20 itu juga tadi, hadirinlah yang paling beruntung. Mereka bukan sahaja dapat menghadiri program, dapat makan, malahan juga mendapat sumbangan produk dan barangan daripada penaja. Contohnya, Zepto Express sudah 2 kali menaja t-shirt untuk peserta. Banyak syarikat kawan-kawan JOMWEB telah memberi pelekat dan ada juga memberi badge.

Sebenarnya penglibatan NEF dengan JOMLAUNCH secara tidak langsung bermula sejak JOMLAUNCH1 lagi di mana Presiden NEF ketika itu, Ashran Ghazi, hadir sebagai penonton. Bendahari NEF ketika itu, Lilyana Latiff juga turut hadir. Mungkin apa yang mereka lihat telah menarik minat mereka. Maka bermula dari JOMLAUNCH2, NEF telah terlibat secara langsung dan JOMLAUNCH juga menjadi sebuah aktiviti NEF.

Makan mesti ada
Makan mesti ada

Stampede Design menambahkan lagi keistimewaan JOMLAUNCH kali ini. Website JOMLAUNCH nyata lebih menarik dengan sentuhan Shaza Hakim yang mengetuai Stampede Design. Banyak yang telah dipermudahkan oleh Stampede. Dan banyak juga yang saya pelajari dengan meneliti bagaimana pasukan Stampede melayani kami sama seperti salah satu daripada klien mereka. Jika dinilai dengan wang ringgit, ini mungkin khidmat 5-angka untuk klien lain.

Sumbangan dan buah fikiran Shaza Hakim juga banyak membantu perancangan JOMLAUNCH. Sedikit sebanyak, saya macam menganggap Shaza seolah seperti penasihat pula. Di hari kejadian pula, kesemua pasukan Stampede juga telah membantu kerja-kerja urusetia secara sukarela sebagai petugas pendaftaran.

jomlaunch-screenshot

Antara penaja utama kali ini adalah TM RE: yang menyediakan tempat yang baik, selesa dan strategik dari segi lokasi. Tempatnya lapang lengkap dengan parkir percuma, sistem audio, surau, tandas dan lain-lain yang menjamin keselesaan pengunjung, TM Convention Centre.

Sebenarnya, antara kenalan dari NEF dan Rave Accelerator dahulu, Mohd Shahril Shaik yang telah menghubungkan JOMWEB dengan mereka dari TM RE: agar dapat bekerjasama untuk menganjurkan JOMLAUNCH. Dapatlah kami berkenalan dengan Nazrul dan Dr. Syed dari TM RE: yang begitu bersemangat mahu menjayakan JOMLAUNCH kali ini. InsyaAllah TM RE: akan bersama dalam JOMLAUNCH yang akan datang juga. Untuk JOMLAUNCH4 yang lepas, dapatlah kami buat JOMLAUNCH kali ini di tempat yang hebat dan gah, TM Convention Centre.

Turut menerima kunjungan santai dairpada Chief Digital Officer, TM
Turut menerima kunjungan santai dairpada Chief Digital Officer, TM

Saya rasa saya mesti ceritakan pasal Jasdy juga, yang telah membantu menguruskan JOMLAUNCH sejak JOMLAUNCH2. Jasdy memang aktif dengan aktiviti penganjuran program sebegini sejak PHP Meetup dahulu. PHP Meetup terakhir diadakan pada 2011. Beberapa kali terlibat dengan JOMLAUNCH, inilah dia partner yang sama-sama tolong bungkus goodies, buat site visit, bermesyuarat dengan penaja, jadi mat despatch ambil dan hantar barang, dan lain-lain lagi.

Kalau cerita pasal itu, mesti juga saya cerita pasal Shariza dan Noreen yang merupakan sekretariat NEF. Banyak kerja-kerja logistik belakang tabir yang mereka uruskan hanya dengan sedikit panduan daripada saya. Mereka berhubung dengan peserta, hantar email, susun nama, bersiap untuk pendaftaran, berurusan dengan katerer, sediakan alatulis, penjaga masa ketika acara dan lain-lain lagi. Dan biasa mereka akan bawa juga beberapa kawan lagi untuk membantu di hari kejadian.

Ashran Ghazi yang baru menerima jawatan CEO MaGIC di JOMLAUNCH3

Hmm… rasanya ini sudah menjadi post kredit, tribute dan penghargaan untuk kawan-kawan yang membantu JOMLAUNCH. Ramai lagi yang bantu secara langsung dan tidak langsung. Ariff Azraai, Izuddin Helmi, Fuqaha, Hamizi dan ramai lagi.

Sekadar untuk catatan, berikut adalah projek yang membentang pada JOMLAUNCH4.

  1. Mytix, sistem pengurusan belian tiket untuk tempat-tempat tarikan pelancong.
  2. Splate, projek sumber terbuka, sebuah templat untuk membinaan SaaS berasaskan Laravel.
  3. 1YearStaff.com, pekerja pembantu maya (virtual assistant services)
  4. MInD Automated Vehicle (MAV), robot pengangkut barang dalam (automated guided vehical) persekitaran pembuatan dan pergudangan Mohd Zhafri bin Baharudin dan pasukan.
  5. Bytetuta, sistem robot sembang (chat bot) untuk muslim yang menyokong pelbagai platform.
  6. Eraxen Endpoint Protection, sistem pertahanan daripada malware oleh Azlan Mukhtar.
  7. Ninja iDempiere, sebuah plugin untuk iDempiere ERP yang memudahkan pembinaan sistem oleh Redhuan D. Oon.
  8. CerdikApp, sistem komunikasi untuk guru, ibubapa dan murid oleh Firhad Samuri dan pasukan.
  9. HireMe.my, sistem marketplace dan resume oleh Mohd Izuddin Helmi.
  10. EksploRazi, permainan elektronik 3D untuk pembelajaran oleh Amirul Firdaus Bin Abu Yaziz dan ahli pasukan.
  11. GO.my Travel Assistant, portal marketplace untuk pembantu pelancongan Nazrul Hazhan dan ahli pasukan.
  12. WhatsTivity, sebuah social network for untuk mendapatkan maklumat penting dalam komuniti secara crowd sourcing oleh Muhammad Hazmin bin Wardi.
  13. RobotJualan.com, sistem robot sembang (chatbot) yang mampu menghasilkan jualan Zulfa Juniadi.
  14. Terapi.my, seperti Uber untuk khidmat urutan, bekam dan spa oleh Wan Hairul Azzuan Wan Hanudin.
  15. Soding, sistem carian pekerja dan headhunting oleh Mohammad Nurdin bin Norazan.
  16. MMS, sistem pengurusan keahlian dan aktiviti sebuah kelab kereta atau permotoran oleh Azril Azhari dan pasukan.
  17. Telebuzz, sistem robot sembang untuk aplikasi Telegram oleh Ismail Lebai Saleh dan pasukan.
  18. RunCloud.io, sistem pemasangan dan pengurusan server secara dalam talian oleh Muhammad Arif Bin Tukiman dan ahli pasukan.

Sebagai satu kejutan, JOMHACK juga telah menaja hadiah kemenangan bernilai RM1000 bagi Projek Pilihan Penganjur. Anugerah ini dimenangi oleh RunCloud.

RunCloud memenangi Anugerah Projek Pilihan Penganjur ditaja oleh JOMHACK
RunCloud memenangi Anugerah Projek Pilihan Penganjur ditaja oleh JOMHACK

Sekarang ini, boleh saya rumuskan, kita dah mula bincang dan merancang untuk JOMLAUNCH5. Kita jumpa nanti…

Saham, Startup dan CTO

Mula-mula saya menulis di Facebook. Tetapi saya rasa elok saya buat satu post rasmi di blog saya sendiri. Ini adalah kisah bagaimana saya bekerja di syarikat sekarang ini, memegang jawatan CTO dengan gaji dan ekuiti.

Jadi berikut adalah salinan semula artikel saya di Facebook saya…


Baru-baru ini ada kisah yang jadi viral berkenaan startup, CTO dan tawaran ekuiti dalam syarikat bagi CTO ini. Dipendekkan cerita, pada mulanya CTO muda ditawarkan ekuiti dan dia pun bekerja secara percuma. Setelah beberapa ketika dan kerja telah yang dibuat, syarikat mula mendapat perhatian pelabur. Bagi memenuhi beberapa kriteria, syarikat baru ditubuhkan. Namun nama CTO tiada sebagai pemegang saham. Gaji tiada, ekuiti pun tiada. Lebih malang lagi, tiada perjanjian hitam putih. Bila ditanya, pelbagai helah dan alasan diberikan. Nyata CTO telah ditipu.

Saya terpanggil untuk bercerita kisah saya apabila saya mengambil jawatan CTO dalam sebuah startup. Rezeki saya, saya mendapat pegangan saham dan juga gaji, dan tak pernah bekerja tanpa gaji untuk mereka.

Rezeki saya, saya mendapat pegangan saham dan juga gaji, dan tak pernah bekerja tanpa gaji untuk mereka.

Jadi inilah kisahnya…

Continue reading Saham, Startup dan CTO

RM215 Untuk Membina Empayar Jenama T-Shirt Sendiri

colored-t-shirts-2-1426850-1280x960Masalah yang biasa kalau kita jual produk fizikal adalah kita kena keluarkan belanja yang besar untuk mengeluarkan produk. Contoh yang biasa, kita buat design tshirt baru. Ada dua kaedah yang biasa bila kita nak jual.

Bila kita bercerita dengan pengilang, mesti mereka bagi kita jumlah minima untuk buat tempahan. Paling sikit pun mesti 10 helai. Ada yang dah tak mahu layan kalau pesanan kurang dari 100.

Jadi apa pilihan yang kita ada kalau kita nak jual tshirt?

Mungkin kita boleh kumpulkan pesanan dulu. Kalau cukup, kita print tshirt dengan pengilang. Kalau design tshirt untuk persatuan, kelab macam group JOMWEB ni bolehlah.

Tapi kalau kita ada idea tertentu, macam design untuk “Geng Masjid” atau “Den Orang Rombau”, mungkin kita kena tawakkal je dan keluarkan belanja untuk 100 helai tshirt tu. Lepas tu jual terus.

Yang dikhuatiri adalah sekiranya tshirt tak laku. Kalau sehelai tshirt dibeli pada kos RM20 (andaikan banyak warna pada design), kita dah belanja RM2000 untuk 100 helai tshirt.

Dalam dunia IT dan startup ni, banyak orang cerita pasal validation.

Kalau jual tshirt, dah ada pengilang yang boleh jual dengan kualiti yang baik, dengan harga yang murah, dan dengan kuantiti kecil — sehelai pun boleh.

Jadi dengan idea “Den Orang Rombau”, bolehlah kita buat design cantik-cantik, buat website e-commerce dan ambil pesanan secara online. Ada order, kita pun order juga dengan supplier kita, walaupun sehelai. Kalau takde, takdelah… kita takde keluar belanja apa pun.

Nak paparkan 1 design kat website boleh, nak paparkan 1000 design kat website pun boleh — jual je semua.

printcious1

Kalau kat Malaysia ni, boleh cuba guna Printcious untuk buat macam ni. Dan mereka pun ada program reseller yang bermula dari RM130 (eh? dulu minimum RM300) sebagai kredit “topup”. Juga, kalau guna Printcious, mereka boleh tolong poskan terus kepada pelanggan.

Jadinya, apakah modal untuk membina sebuah jenama tshirt baru sekarang ni?

– Domain – RM50 setahun
– Website e-commerce – RM35 sebulan
– Topup Printcious.com – RM130
– Design — buat sendiri
Jumlah : RM 215

Dengan ShopStrap.com, kita boleh buat website e-commerce untuk mula berjual online. RM35 tetap setiap bulan nak kena bayar. Kalau kita bayar setahun terus, mungkin boleh dapat diskaun lagi. Tapi mari kita buat sikit kira-kira kalau kita hanya jual 5 helai tshirt sahaja sebulan.

shopstrap

Harga sehelai : RM50
Jualan Sebulan : RM50 x 10 helai = RM500
Modal : RM 385
– Kedai online : RM35
– Printcious : RM35 x 10 = RM 350 (tshirt cotton dengan kaedah direct to garment atau DTG)
Untung : RM115

OKlah … tak banyak sangat. Tapi kita juga tak ambil risiko yang besar. Kalau kita tempah stok 300 helai, mungkin margin kita lagi besar. Tapi sabarlah dulu. Kalau design tu memang boleh jual, kemudian nanti kita pertimbangkan nak ambil stok.

Di peringkat awal, yang lebih penting, kita kena buat “validation” — persoalan yang penting, boleh jual atau tidak?

Selain dari itu, kita gunakan Printcious, kita boleh buat semua ni secara sampingan. Tak perlu nak berhenti kerja. Tak perlu nak risau pasal order. Tak perlu nak pergi kutip stok, pergi Poslaju, tulis alamat pada borang… mungkin sedikit kerja manual copy-paste ke Printcious (dengarnya mungkin Printcious akan buat API untuk e-commerce kemudian).

Kalau betul berhasil, untung sampai boleh gantikan gaji sekarang, bolehlah kalau beralih dan jadikan bisnes sepenuh masa.

Sebelum terlupa, Printcious juga ada promosi istimewa untuk kawan-kawan startup macam mereka.

Kalau kawan-kawan startup nak cetak tshirt, badge, lanyard, beg program, dan lain-lain, boleh pertimbangkan Printcious.

http://www.printcious.my/dealer-program

http://www.printcious.my/startup-promo

http://shopstrap.com

Sebelum terlupa, kawan-kawan yang ada jenama T-Shirt sendiri, saya alu-alukan untuk berkongsi URL laman web anda di komen di bawah.

Selamat maju jaya.

Projek Buku Git – Bantuan Diperlukan

Saya telah memulakan Projek Buku Git di Github.

Web : https://kidino.github.io/buku-git/

Github : https://github.com/kidino/buku-git

Git merupakan satu kemahiran penting untuk seorang software developer. Ianya membantu dalam menguruskan kod dan versi aplikasi yang kita bangunkan. Ianya juga memudahkan kerja-kerja pengurusan dalam projek yang melibatkan ramai programmer. Tetapi saya merasakan yang graduan IT dan sains komputer tidak mempunyai kemahiran ini setelah tamat pengajian.

Jadi, bersama dengan JOMWEB, kami telah menjalankan beberapa bengkel untuk memperkenalkan Git dan memberi pendedahan. Bengkel kami biasa berjalan selama satu hari penuh dan kami ajarkan apa sahaja yang sempat. Kami kenakan harga RM20, termasuk makan tengahari. Tempat biasanya ditaja oleh rakan-rakan JOMWEB sendiri yang mempunyai kemudahan bilik latihan dan internet.

Perlu saya ucapkan terima kasih kepada rakan-rakan berikut yang telah menaja tempat latihan sebelum ini:

  • NEF
  • Altfa Training
  • Serai Solutions
  • Webshaper (Neowave)
  • KPTM Kuala Lumpur
  • MaGIC

Bengkel yang lepas : http://jomweb.github.io/bengkel-git/

Meluaskan Bengkel Git ke Seluruh Negara Secara Francais Percuma

Continue reading Projek Buku Git – Bantuan Diperlukan

5 Syarikat IT Dari Malaysia Yang Diam-Diam Buat Duit

Lewat ini saya perasan, kebanyakan orang berlumba-lumba ikut trend dan membina startup. Hasilnya lambakan startup yang hampir serupa. Tapi pasal ikut trend ni, bukanlah benda yang baru. Cuma saya yang rimas melihatnya.

Ingat lagi trend search engine, trend group buying, trend social network…?

Sekarang pun tengah ada trend yang tengah panas. Yang tahu tu, maklum sahajalah apa yang saya maksudkan. Nak dikatakan salah, tak salah juga. Tak salah buat benda yang orang dah buat. Google pun bukanlah search engine pertama. Facebook pun bukanlah social network pertama juga.

Iyalah… saya yang rimas tengok.

Cumanya, mungkin bila trend macam ni bermula, VC dan Angel pun ikut trend mencari startup yang semacam itu juga yang untuk dibiayai. Jadi startup dibina hanya untuk mengejar duit VC. Maka tidak hairanlah kalau hasilnya lambakan startup yang hampir serupa.

Tapi dalam masa yang sama, ada orang lain membina bisnes dalam diam. Dia tak glamer tapi bila masuk headline rupa-rupanya dah besar dah mereka ni.

Jadi saya senaraikan beberapa syarikat yang saya tahu, oleh orang Malaysia yang diam-diam buat duit melalui syarikat IT. Kalau tahu ada syarikat lain yang macam ni, mungkin boleh tambah di komen.

* Kredit gambar, Melanis Kuipers, http://www.freeimages.com/photo/busy-people-1440643

Continue reading 5 Syarikat IT Dari Malaysia Yang Diam-Diam Buat Duit

NEF-JOMWEB Ketengahkan Kepakaran ICT Tempatan Melalui 17 Projek Di JOMLAUNCH

10 Oktober 2015
Content Malaysia Pitching Centre, FINAS
Kuala Lumpur

Siang tadi berlangsungnya majlis JOMLAUNCH yang dianjurkan bersama oleh Persatuan Usahawan dan Industri ICT Bumiputera Malaysia (NEF) dan komuniti pembangun IT JOMWEB. Majlis telah berlangsung sepanjang hari dari pukul 9.00 pagi hingga 5.00 petang di Content Malaysia Pitching Centre, FINAS di KL Sentral.

JOMLAUNCH adalah sebuah majlis di mana pihak individu mahupun syarikat boleh menunjukkan projek dan hasil kerja dalam bidang ICT yang telah dibangunkan kepada umum. Majlis ini bertujuan untuk meraikan mereka yang terlibat dalam pembangunan ICT dan juga mengetengahkan bakat-bakat hebat tempatan dalam bidang ini. Penekanan diberikan kepada teknologi dan kaedah yang digunakan dalam pembangunan ICT dan bukannya aspek komersil sesebuah projek.

Oleh yang demikian, projek-projek yang dipertontonkan dibahagikan kepada empat kategori; 1) komersil 2) peribadi 3) sumber terbuka (open source) 4) komuniti.

17 buah projek ICT hasil rekacipta dan inovasi tempatan telah dipertontonkan kepada umum.

Di samping projek-projek yang dipertontonkan, majlis juga dihadiri oleh presiden NEF, Ashran Dato’ Ghazi yang memberi penerangan tentang NEF dan fungsi NEF dalam industri. Satu slot juga diperuntukkan untuk perkongsian pengalaman beberapa peserta program eStanford ke Silicon Valley, USA oleh MaGIC. Slot tersebut telah dikendalikan oleh Yusno Yunus dan Farid Nor dari Evenesis dan juga Aizah dari Mad Cat.

Majlis ini dijayakan hasil tajaan dan kerjasama sukarelawan dari JOMWEB dan NEF, NEF sendiri, Evenesis, Katsana, Content Malaysia Pitching Centre dan juga Pixaworks.

Berikut adalah projek-projek yang telah dipertontonkan kepada umum.

Continue reading NEF-JOMWEB Ketengahkan Kepakaran ICT Tempatan Melalui 17 Projek Di JOMLAUNCH