KidinoCI – Projek Modifikasi Codeigniter Dengan Integrasi TankAuth, GroceryCRUD

Saya telah memulakan satu projek baru di Github. Anda boleh gunakannya ikut kesesuaian sendiri dan projek ini diedarkan dengan lesen open source MIT.

Saya ni takdelah pantas nak mengikut dan tangkap teknologi terkini dalam programming. Walaupun ramai yang dah beralih ke Laravel (mungkin saya perlu juga nanti), saya masih gunakan Codeigniter. Kalau nak saya rumuskan, Codeigniter ni senang untuk belajar, senang untuk diajar dan senang untuk deploy.

Apa-apa pun, inilah dia KidinoCI, sebuah modifikasi Codeigniter dengan integrasi ciri-ciri tersebut:

  • Codeigniter 3
  • Tema Bootstrap 3
  • GroceryCRUD – untuk pengurusan data dan menyokong ciri soft delete
  • MY_Model oleh averiner untuk operasi database selain GroceryCRUD
  • TankAuth – untuk login, logout, forget password, register, dll
  • Kaedah DRY melalui Public_Controller, Loggedin_Controller
  • Modul pengurusan pengguna
  • Modul pengurusan profil peribadi
  • Modul ACL dengan groups and permission
  • Modul Contacts / Address Book yang menggunakan GroceryCRUD

Pada saya, dengan ini mudahlah nak mula membangunkan aplikasi web berasaskan PHP. Setup sahaja, login, logout, pembangunan form dan tables, banyak benda-benda tu dah ada.

Harap-harap membantu.

KidinoCI
https://github.com/kidino/kidinoci

Nota:

Malaysia’s OSS Heroes

Malaysia's OSS Heroes
Mior Muhammad Zaki, Redhuan D. Oon, Colin Charles, Syamil MJ, Azrul Rahim

I was at Malaysia Open Source Conference (MOSC.my) this year. Not for the whole conference though. Just to give a quick 45-minute (which concluded in 30) talk. The title of my talk is Malaysia’s OSS Heroes. OSS stands for Open Source Software by the way. I am going to show you my slides later on, but generally, I like sharing about the many cool people I know and about what they do and have done.

These people that I have on slides contributed a lot in terms of software and programming, and their OSS fans counterparts love them it.

So I gathered the five Malaysians that is big in OSS, put them in a series of slides, and let the MOSC.my people know. Oh, with the help of Ajif from KomikAjif.com, I also “hero them up” a bit.

Anyway, do check out the slides over at Slides.com.

By the way, Slides.com is awesome. It’s based on Reveal JS (gotta use open source for open source conference) and it has cool features for doing presentations like controlling the slides with your mobile phone.

Please bear in mind that this is not in any particular order. Also, I do not deny that there may be others also deserves to be called Malaysia’s OSS Heroes — I just don’t know them (yet). If you know more, do let me know. Comment here.

slides-front
Head over to slides.com for the presentation

Bagaimana Sebuah Projek “Open Source” Menjana Pendapatan

opensource-logo3Walaupun ianya sebuah projek open source, tetapi menjana pendapatan adalah mesti supaya ianya boleh dibangunkan dan berolah menjadi sesuatu yang masih releven pada setiap masa.

Ya, programmer pun perlu makan, bayar sewa, bayar minyak kereta dan sebagainya. Mereka perlu dibayar untuk masa yang mereka luangkan ke projek open source itu. Jadi sebuah projek open source, walaupun perisiannya diedarkan secara percuma masih memerlukan kewangan.

Kadang-kala nampak macam mustahil. Di sebelah kanan kita ingin menyebarkan sesuatu yang baik dan berguna, dan diberi percuma. Melakukan aktiviti (seolah) amal untuk sejagat. Tetapi di sebelah lagi, kita takkan berupaya melakukan semua itu kalau tiada sokongan kewangan yang kukuh.

Jadi bagaimana projek-projek open source melakukannya?

Mari kita lihat beberapa contoh…

Continue reading Bagaimana Sebuah Projek “Open Source” Menjana Pendapatan