Malaysia’s OSS Heroes

Malaysia's OSS Heroes
Mior Muhammad Zaki, Redhuan D. Oon, Colin Charles, Syamil MJ, Azrul Rahim

I was at Malaysia Open Source Conference (MOSC.my) this year. Not for the whole conference though. Just to give a quick 45-minute (which concluded in 30) talk. The title of my talk is Malaysia’s OSS Heroes. OSS stands for Open Source Software by the way. I am going to show you my slides later on, but generally, I like sharing about the many cool people I know and about what they do and have done.

These people that I have on slides contributed a lot in terms of software and programming, and their OSS fans counterparts love them it.

So I gathered the five Malaysians that is big in OSS, put them in a series of slides, and let the MOSC.my people know. Oh, with the help of Ajif from KomikAjif.com, I also “hero them up” a bit.

Anyway, do check out the slides over at Slides.com.

By the way, Slides.com is awesome. It’s based on Reveal JS (gotta use open source for open source conference) and it has cool features for doing presentations like controlling the slides with your mobile phone.

Please bear in mind that this is not in any particular order. Also, I do not deny that there may be others also deserves to be called Malaysia’s OSS Heroes — I just don’t know them (yet). If you know more, do let me know. Comment here.

slides-front
Head over to slides.com for the presentation

Backup dan Restore MySQL Anda

Ini adalah sebuah tutorial ringkas bagaimana untuk backup dan restore pengkalan data MySQL anda. Kemahiran ini adalah penting untuk memastikan kelangsungan aplikasi sekiranya berlaku sebarang peristiwa yang tidak diingini. Saya nak tekan di sini, apa yang kita buat adalah backup DAN restore. Sebab apa gunanya backup kalau tak boleh restore, betul tak?

MySQL mempunyai satu aplikasi command-line bernama mysqldump. Aplikasi ini adalah untuk dijalankan dalam persekitaran konsol, atau command-line. Bermakna kita perlu menaipkan arahan-arahannya di dalam MS-DOS di dalam Windows atau Terminal di dalam Linux.

Mari kita buat satu pengkalan untuk tutorial ini. Arahan-arahan berikutnya adalah membina sebuah pengkalan data dan memasukkan beberapa rekod. Anda boleh gunakan aplikasi klien MySQL yang lain sekiranya lebih selesa. Continue reading Backup dan Restore MySQL Anda

Video: Association Rules dengan PHP dan MySQL

Lebih kurang setahun lepas, saya membuat video tutorial di YouTube untuk menyelesaikan masalah Association Rules dengan PHP dan MySQL. Sebelum ni saya hanya letakkan source code di laman web. Dan web itu saya dah tak guna lagi, akaun web hosting telah saya tutup. Terlupa saya yang video tutorial YouTube itu mempunyai pautan ke situ.

Baru-baru ini saya lihat kembali video-video YouTube saya, dan saya rasa elok saya pindahkan source code ke Github. Maka inilah dia.

Video Youtube : http://www.youtube.com/watch?v=3J2Q5zyBeCE

Source Code di Github : https://github.com/kidino/php-assoc-rules

assoc-rulesApa Itu Association Rules

Saya pun bukan faham sangat, tapi secara amnya, kita nak mencari hubungkait sesuatu tindakan dengan tindakan yang lain. Dalam contoh yang biasa digunakan adalah untuk mengenalpasti berapa peratus yang membeli gula akan membeli susu. Dan berapa peratus pula yang membeli susu akan membeli gula. Dan juga mungkin apa-apa lagi barangan.

Kaedahnya begini

  1. Dapatkan jumlah transaksi yang mempunyai setiap item barang. Contoh, dari 100 transaksi, 37 mempunyai gula dan 21 mempunyai susu. Jangan lupa, transaksi ini mungkin bertindih dan mempunyai keduanya.
  2. Dapatkan jumlah transaksi yang mempunyai gula dan susu. Kita andaikan 15 transaksi daripada keseluruhan 100 tadi mempunyai kedua-dua gula dan susu.
  3. Daripada ini:
    1. 15/37 atau 40.54% pembeli gula akan membeli susu
    2. 15/21 atau 71.43% pembeli susu akan membeli gula

Inilah data yang ingin dicapai. Dengan peratusan yang lebih besar, kita boleh membuat beberapa rumusan, tetapi ini tertakluk kepada pemilik kedai. Mungkin pembeli susu boleh dicadangkan untuk membeli gula. Atau mungkin pemilik kedai juga boleh meletakkan rak gula di bahagian susu.

Harap ini semua membantu. 🙂

SQL Untuk Data Negara dan Negeri

Ini hasil korekkan di Geonames.org. Memang ada API dan Webservice di sana. Dan terdapat juga data yang boleh di-download. Maka saya download sahaja, susun sedikit dan masukkan ke dalam MySQL. Ini hasil eksport kembali dari MySQL itu. Kalau rasa berguna, download sahajalah.

Terdapat dua table di dalam ini. Satu countries dan satu lagi state_province. Contoh penggunaan adalah seperti:

[ Download SQL Negara dan Negeri ]

MySQL DigitalOcean Tersungkur

Blog ini memang menggunakan DigitalOcean. Tetapi kebelakangan ini (macamlah dah lama sangat), MySQL kerap tersungkur. Pada mulanya saya hanya login kembali ke SSH dan hidupkan (reboot) semula MySQL. Hiduplah balik blog ini. Tetapi pembacaan lanjut mencadangkan saya mencuba “swapping” untuk server Ubuntu ini.

Setelah membuat setup swapping, masalah yang sebelumnya belum berulang lagi. Tapi mungkin terlalu awal untuk bergembira. Kita tunggu dulu.

Saya mengikut panduan ini untuk setup swapping dalam Ubuntu saya.

https://www.digitalocean.com/community/articles/how-to-add-swap-on-ubuntu-12-04

Bagaimana Sebuah Projek “Open Source” Menjana Pendapatan

opensource-logo3Walaupun ianya sebuah projek open source, tetapi menjana pendapatan adalah mesti supaya ianya boleh dibangunkan dan berolah menjadi sesuatu yang masih releven pada setiap masa.

Ya, programmer pun perlu makan, bayar sewa, bayar minyak kereta dan sebagainya. Mereka perlu dibayar untuk masa yang mereka luangkan ke projek open source itu. Jadi sebuah projek open source, walaupun perisiannya diedarkan secara percuma masih memerlukan kewangan.

Kadang-kala nampak macam mustahil. Di sebelah kanan kita ingin menyebarkan sesuatu yang baik dan berguna, dan diberi percuma. Melakukan aktiviti (seolah) amal untuk sejagat. Tetapi di sebelah lagi, kita takkan berupaya melakukan semua itu kalau tiada sokongan kewangan yang kukuh.

Jadi bagaimana projek-projek open source melakukannya?

Mari kita lihat beberapa contoh…

Continue reading Bagaimana Sebuah Projek “Open Source” Menjana Pendapatan