Kanazawa – Destinasi Jepun yang Hebat, Cantik dan Tersembunyi

Kanazawa tak berapa dikunjungi oleh pelancong berbanding Kyoto, Osaka dan Tokyo. Malah saya tak rasa ianya popular di kalangan pengunjung Malaysia. Tapi saya rasa bertuah berkunjung ke bandar ini dalam percutian Jepun kami.

Kanazawa terletak di bahagian tengah Jepun namun di pantai Barat, bertentangan dengan Tokyo yang terletak di pantai Timur.

Apa yang menarik di Kanazawa?

Kami akan menggunakan JR Pass untuk melancong semasa di Jepun dan sedang tercari-cari lokasi untuk ditujui. Sayang kalau dah beli tiket JR Pass dan tidak digunakan sepenuhnya. JR Pass ini membenarkan kita menggunakan keretapi Shinkansen dan lain-lain keretapi syarikat JR di seluruh Jepun. Harga tiket JR Pass adalah dalam lingkungan $250 USD. Itu adalah seperti harga pergi dan balik dari Tokyo ke Kyoto.

Kami memang akan mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita dan kemudian bergerak ke Tokyo. Dan Kyoto juga salah satu destinasi yang telah kami putuskan. Tapi kalau sekadar pergi ke Kyoto dan pulang semula ke Tokyo, terasa seperti kami tidak menggunakan JR Pass dengan sepenuhnya.

Apabila ada kenalan Jepun sebut pasal Kanazawa, kami pun buat penyelidikan di Internet. Sebenarnya, bagi kami yang pertama kali akan ke Jepun, mana-mana dalam Jepun pun tak apa. Asalkan nilai JR Pass yang kami beli dapat kami gunakan dengan rasa berbaloi. Apa yang kami dapati, memang banyak tempat menarik di Kanazawa. Banyak muzium, istana lama, bandar lama, taman-taman Jepun yang menarik untuk dikunjungi.

Kami menetap selama 3 hari 2 malam di Kanazawa. Tiga hari dan dua malam sebenarnya hanya memberi kita satu hari sahaja untuk bersiar-siar. Hari pertama, hari tiba dan check-in ke hotel. Hari ketiga adalah hari checkout dan menyambung perjalanan. Maka tinggallah hari kedua sahaja. Dengan musim sejuk yang mana malam datang awal, tempoh untuk berjalan di siang hari semakin pendek. Jam 5 petang sudah melepasi maghrib dan sudah gelap. Maka ini sahaja yang dapat kami singgah ketika di Kanazawa.

  1. Stesen Kanazawa
  2. Omicho Market
  3. Higashi Chaya District
  4. Kanazawa Castle

Untuk bersiar-siar sekitar bandar Kanazawa, langkah yang bijak adalah untuk mendapatkan tiket sehari bagi Kanazawa Loop Bus. Harganya 500-yen untuk dewasa dan 250-yen untuk kanak-kanak. Kanazawa Loop Bus membenarkan pemilik tiket untuk menaik bas yang mengelilingi sekitar bandar. Ada dua jenis bas ini. Keduanya menggunakan laluan yang hampir sama cuma satu menghala ke kanan dan lagi satu ke kiri. Ianya dikenali dengan Left Loop dan Right Loop. Keduanya boleh dinaiki dengan tiket sehari itu. Ini memudahkan pelancong kerana tidak kira di belah mana jalan pun, sekira ianya laluan bas Kanazawa Loop Bus, anda pasti boleh menaikinya di perhentian bas.

Stesen Kanazawa

Hotel yang kami diami, MyStay Premier Kanazawa, hanya sekitar 500 meter dari pintu masuk Barat (West Gate) Stesen Kanazawa. Dan separuh perjalanan, ada laluan bawah tanah sepanjang 300 meter yang membantu kami mengelak daripada cuaca sejuk. Di situ juga kami dapati terdapat ruang parkir basikal. Jadi yang kami rumuskan, pihak berkuasa tempatan menggalakkan penduduk setempat berbasikal ke stesen sebelum menaiki keretapi ke tempat kerja (atau ke mana-mana). Dengan begini, basikal tak perlu dibawa naik atas keretapi seperti di bandar-bandar Eropah.

Laluan bawah tanah menuju ke Stesen Kanazawa. Terdapat ruang parkir basikal.

Stesen Kanazawa juga menempatkan kompleks membeli belah dan beberapa kedai-kedai untuk kemudahan pengunjung. Di ruang luar, taman buatan dan senibinanya juga menarik perhatian dengan arca yang unik dan mengagumkan.

Risalah dan tiket Kanazawa Loop Bus

Berjalan dari hotel, kami memasuki Stesen Kanazawa dan keluar melalui Kenroken Gate (kerana menghadap Kenroken Garden) atau Pintu Timur (East Gate). Di situ terdapat hentian-hentian bas termasuklah Kanazawa Loop Bas. Di situ juga kaunter yang menjual tiket Kanazawa Loop Bas berada.

Kanazawa Loop Bus di Stesen Kanazawa

Selepas membeli tiket, kami memutuskan untuk menaiki Left Loop kerana ingin ke Omicho Market terlebih dahulu. Hentian pertama Left Loop adalah di mana Omicho Market berada. Berpandukan peta dan risalah Kanazawa Loop Bus, kami turun di hentian LL1. Di sini kita boleh melihat pasar Jepun yang menjual pelbagai buahan, sayuran dan juga hasil tangkapan laut. Terdapat juga beberapa gerai yang menjual pakaian dan restoran kecil yang menjual makanan laut.

Di sini kami membeli strawberi dan merasa beberapa makanan laut dengan selera Jepun seperti Ebi (udang panggang) dan ketam rebus.

Omicho Market

Di Omicho Market, struktur asasnya adalah satu jalan utama berbumbung yang panjang ke belakang dengan lorong-lorong di kiri dan kanan. Pasar ini mungkin dalam 800 meter panjangnya. Di hujung pasar, kita sebenarnya sudah hampir dengan Kanazawa Castle dengan melalui Kuromon Gate. Berpandukan Google Map, kami berjalan kaki dalam 350 meter untuk ke Kuromon Gate.

Masuk sahaja ke kawasan Kanazawa Castle, tersergam indah taman dengan padang yang luas. Dan di latarbelakang kita boleh melihat Kanazawa Castle itu, mungkin dalam 500 meter perjalanan lagi. Dalam cuaca sejuk dan dengan berjalan perlahan menikmati keindahan taman Jepun ini, kepenatan tidak terasa.

Kanazawa Castle

Bersiar-siar sekitar taman-taman di Kanazawa Castle adalah percuma. Dan kita boleh juga masuk ke bahagian dalam istana lama ini, tetapi yang ini ada harga tiketnya. Kami bercadang untuk melihat Hisgashi Chaya pula. Maka kami pun meninggalkan perkarangan Kanazawa Castle melalui pintu utama dan mencari perhentian bas untuk menaiki semula Kanazawa Loop Bus.

Sebelum menemui hentian bas, kami disambut oleh kedai-kedai cenderahati dan makanan ringan sebaik sahaja melangkah keluar dari pintu utama Kanazawa Castle. Sekiranya ada bajet, mungkin boleh memilih beberapa kaki payung atau lain-lain ole-ole. Kami mencuba gold leaf ice cream yang juga menjadi makanan snek ikon Kanazawa. Aiskrim kon vanila dengan selingkar daun emas dijual pada harga 480-yen. Kami nikmati aiskrim sambil berjalan ke arah hentian bas yang hanya 200 meter dari pintu utama Kanazawa Castle.

Untuk ke Hisgashi Chaya dari Kanazawa Castle, kami perlu menggunakan Left Loop dan hentian terdekat adalah LL9. Dari situ, kami meneruskan perjalanan dan berhenti di hentian LL10. Perjalanan diteruskan dengan berjalan kaki sekitar 200 meter sebelum kami benar-benar memasuki Higashi Chaya.

Permandangan kedai-kedai lama seperti zaman fuedal Jepun memang menarik perhatian. Terdapat juga kedai-kedai kraftangan Jepun seperti produk seramik, kedai perhiasan wanita, kedai makan dan minuman keras, juga kedai emas. Sesekali terlihat wanita Jepun lengkap berpakaian kimono traditional dan berjalan berdua-dua. Saya tak pasti sama ada mereka begitu untuk kerja ataupun itu pakaian yang disewa untuk dipakai pelancong.

Lorong-lorong di Higashi Chaya District

Selesai di sini, kami teruskan perjalan, melintas jalan besar dan mencari hentian LL11 untuk pulang semula ke Stesen Kanazawa. Sebelum pulang ke hotel, pastinya kami singgah di 7-11 membeli air mineral, onigiri dan roti sandwich telur. Tak lupa juga, pasti kami singgah di mesin menjual air botol untuk membeli air berperisa kegemaran anak-anak. Kami tiba semula di hotel pada pukul 6.30 petang dan semuanya sudah gelap seperti jam 8.30 malam di Kuala Lumpur.

Higashi Chaya District

Semasa berjalan-jalan di Kanazawa Castle, kami ditegur dan berbual dengan keluarga berbangsa Cina dari Singapura. Mereka perasan bahasa Melayu kami dan sengaja memulakan perbualan. Dalam perbualan, mereka ada mengatakan yang mereka datang dari Kyoto sebelum ke Kanazawa. Dan katanya Kyoto agak sesak dengan pelancong dan Kanazawa nampaknya lebih tenang. Kami tak pasti sebab belum sampai ke Kyoto lagi. Namun itulah destinasi untuk esok harinya dengan Shinkansen menggunakan JR Pass. Di hotel, kami perlu mula mengemas beg dan barang-barang untuk checkout dan sekali lagi mengejar keretapi Shinkansen ke Kyoto pula.

Jangan Tertinggal Keretapi Laju JR Shinkansen

Selesai berkemas dan keluar dari unit Airbnb di Akihabara, jam sudah pukul 10.30 pagi. Kami terus ke stesen rel Akihabara untuk ke kaunter tiket syarikat JR.

JR Pass adalah pass tempoh terhad untuk pelawat negara Jepun yang membolehkan pemiliknya menaiki mana-mana keretapi syarikat JR di seluruh negara Jepun, termasuklah Shinkansen, keretapi laju Jepun. Ianya perlu dibeli di luar Jepun sebelum datang dan diaktifkan apabila tiba di Jepun.

Kami miliki JR Pass tujuh hari. Untuk memudahkan perjalanan, kami telah membuat keputusan untuk menempah kerusi dalam gerabak. Tiada kos tambahan diperlukan. Perjalanan yang dirancang adalah untuk ke Kanzawa, kemudian ke Kyoto dan seterusnya ke Tokyo kembali.

Selesai membuat tempahan, keretapi Shinkansen yang pertama bakal kami naiki dijadualkan bertolak pada pukul 12.24 tengahari dari Tokyo. Sewaktu selesai di kaunter tiket JR, jam menunjukkan 11.06 pagi. Oh, ada lebih dari sejam. Kamipun masuk ke kompleks membeli-belah Atre yang bersambung dengan Stesen Akihabara untuk membeli sedikit makanan dan juga beberapa helai long john UNIQLO.

Tiket tempahan kerusi dalam gerabak untuk Shinkansen

Jam menunjukkan 11.56 pagi dan kami di pintu masuk tiket. Bertanyakan dengan kerani tiket di situ, saya sangat terkejut apabila mula menyedari keretapi Shinkansen ini berlepas dari Stesen Tokyo, dan kami masih di Stesen Akihabara. Tiba-tiba terasa sejuk satu kepala dan pastinya peluh cemas mengalir di sisi mata. Saya khuatir ketinggalan keretapi. Perasan dari tadi merasakan seperti Shinkansen akan berlepas dari Akihabara dan semua OK sebab kami sudah berada berhampiran stesen. Maka kami segera bergegas mencari tren laluan Yamanote untuk ke Stesen Tokyo. Nasib baik hanya sekadar dua stesen perhentian dari Stesen Akihabara. Tiba di Tokyo, kami bergegas lagi mencari kaunter penerangan untuk menanyakan arah ke platform Shinkansen kami.

“Track twenty three”, kata kerani tersebut.

Kami sambung berlari lagi. Kesemua kami berlima, dengan bag galas, stroller, beg beroda terkepot-kepot sambil mendukung si Aniq yang berumur 3 tahun setengah. Aniq yang sedang didukung tak putus-putus bertanya, “Nak pergi mana ni? Nak pergi mana ni?”

Jam menunjukkan 12.15 tengahari. Tak sempat nak tengok gerabak kami betul ke tak, kami terus masuk ke tren. Khuatir silap saya bertanya dengan penumpang lain. Gerabak kami salah, maka kami bergerak dari gerabak ke gerabak. Tiba di gerabak 10 seperti tertera di tiket, seperti ada yang tidak kena. Terlalu ekslusif nampaknya gerabak 10 ini. Macam kapal terbang kelas pertama. Maka saya keluar segera melalui pintu antara gerabak sambil ahli keluarga masih di dalam tren. Ada seorang pegawai JR yang saya nampak maka saya tanyakan kepada dia sambil menunjukkan tiket. Dengan bahasa Jepun bersepah saya dan broken English dia, saya faham, “Track twenty one.”

“Eih! Salah platform?”

Tak habis lagi cemasnya rupanya. Saya beri isyarat kepada ahli keluarga yang menunggu di ruang antara gerabak dalam keretapi dan laungkan, “Turun”. Lantas mereka bergegas turun. Tak sampai seminit, keretapi itu pun bergerak. Nasib baik sempat turun. Kalau tak entah ke manalah dibawanya.

Kami sambung lagi terkepot-kepot berlari berlima. Turun platform 23 ini bergegas ke platform 21. Nampak ada sebuah keretapi sedang menunggu penumpang. Nampak tertera di panel elektronik seperti ada yang sama dengan tiket. Maka kami pun masuk dan terus ke gerabak 10. Mata ligat memerhati nombor kerusi. “16. 16. 16”, bermain di dalam kepala.

“Ah 16!” kata saya dalam hati sambil ternampak seorang wanita duduk di baris yang sama, tetapi di bahagian tingkap bertentangan.

Saya tanyakan kepada dia sambil tunjukkan tiket. Wanita itu mengeluarkan tiket dia dan membuat perbandingan. Sedikit keliru mulanya sebab tiket dia berbahasa Jepun dan tiket kami dalam bahasa Inggeris. Tetapi kemudian dia isyaratkan betul.

Barulah terasa lega. Dan baru ketika itu saya perasan yang saya sudah berpeluh-peluh walaupun dengan cuaca 12 darjah Celcius di Tokyo ini. Mungkin kerana dengan pemanas hawa dalam keretapi ini, cuaca luar tidak lagi dirasai.

Namun kemudian saya lebih memahami sistem tiket Shinkansan yang mana saya tak perlu cemas mana pun sebenarnya. Kalaupun tertinggal Shinkansen, dengan JR Pass, kita boleh menempah untuk naik keretapi seterusnya yang mungkin 30 minit kemudian tanpa apa-apa bayaran tambahan. Ataupun, asalkan kita ada tiket JR Pass, kita boleh sahaja menaiki mana-mana keretapi JR tanpa menempah tempat duduk. Tetapi mestilah menaiki gerabak non-reserved.

Sampai pun di Kanazawa