KidinoCI – Projek Modifikasi Codeigniter Dengan Integrasi TankAuth, GroceryCRUD

Saya telah memulakan satu projek baru di Github. Anda boleh gunakannya ikut kesesuaian sendiri dan projek ini diedarkan dengan lesen open source MIT.

Saya ni takdelah pantas nak mengikut dan tangkap teknologi terkini dalam programming. Walaupun ramai yang dah beralih ke Laravel (mungkin saya perlu juga nanti), saya masih gunakan Codeigniter. Kalau nak saya rumuskan, Codeigniter ni senang untuk belajar, senang untuk diajar dan senang untuk deploy.

Apa-apa pun, inilah dia KidinoCI, sebuah modifikasi Codeigniter dengan integrasi ciri-ciri tersebut:

  • Codeigniter 3
  • Tema Bootstrap 3
  • GroceryCRUD – untuk pengurusan data dan menyokong ciri soft delete
  • MY_Model oleh averiner untuk operasi database selain GroceryCRUD
  • TankAuth – untuk login, logout, forget password, register, dll
  • Kaedah DRY melalui Public_Controller, Loggedin_Controller
  • Modul pengurusan pengguna
  • Modul pengurusan profil peribadi
  • Modul ACL dengan groups and permission
  • Modul Contacts / Address Book yang menggunakan GroceryCRUD

Pada saya, dengan ini mudahlah nak mula membangunkan aplikasi web berasaskan PHP. Setup sahaja, login, logout, pembangunan form dan tables, banyak benda-benda tu dah ada.

Harap-harap membantu.

KidinoCI
https://github.com/kidino/kidinoci

Nota:

Hati-hati Dengan Compress Output (GZip) Codeigniter dan Ajax

Menggunakan compression (pemadatan?) Gzip bersama Codeigniter untuk menghantar data ke browser boleh mempercepatkan web kita. Namun kita perlu berhati-hati sekiranya kita banyak menggunakan Ajax dan JSON.

Untuk membolehkan data dihantar dengan compression, kita boleh menukar setting kita di application/config/config.php.

Tapi ianya berfungsi bersama $this->load->view(). Segalanya akan rosak sekiranya kita menggunakan arahan echo di dalam controller kita. Dan ini biasa kita lakukan untuk backend kepada proses Ajax kita, termasuklah untuk sebarang plugin jQuery seperti Databtable, grid, inline editing dan lain-lain.

Jadi untuk menghantar maklumbalas kembali ke Javascript yang memanggil backend, kita mesti menggunakan $this->load->view(). Kita boleh membina sebuah dengan nama ajax.php yang mengandungi kod seperti ini.

Dan di dalam controller, kita kod seperti ini.

Codeigniter dengan Admin Panel dan Pembangunan Bermodul

Codeigniter pada dasarnya sudah pun sebuah kerangka PHP yang cukup mantap. Ianya mudah dipelajari dan banyak memudahkan proses pembangunan PHP. Namun bagi mereka yang inginkan ini dipermudahkan selangkah (mungkin 10 langkah) lagi, mereka boleh pertimbangkan penyelesaian ini.

Bayangkan Codeigniter digabungkan dengan antaramuka yang cantik, lengkap dengan ciri-ciri login, logout, lupa-katalaluan dan pengurusan pengguna. Malah juga memudahkan pembangunan dengan pengurusan modul aplikasi.

Dengan asas sistem bermodul, sesebuah modul boleh ditambah atau dibuang mengikut keperluan. Malah di masa hadapan, kita boleh membangunkan modul baru tanpa mengusik kod asas aplikasi.

Untuk Codeigniter, saya jumpa beberapa library dan kerangka yang boleh membantu di dalam proses ini. Berikut adalah hasil yang saya jumpa.

Continue reading Codeigniter dengan Admin Panel dan Pembangunan Bermodul

JQuery File Upload dan Codeigniter

Saya mencari sebuah library yang boleh membantu dalam operasi upload fail di browser. Sebolehnya, ianya mesti memberikan maklumbalas proses upload secara visual. Memang ada banyak. Salah satunya adalah JQuery File Upload oleh Sebastian Tschan.

JQuery File Upload

JQuery File Upload agak lengkap juga dengan APInya sendiri, dan juga contoh-contoh pemasangan untuk PHP, Ruby, Python, Java, Node.hs dan lain-lain. Selain dari itu, ia juga mempunyai API Javascript yang membolehkan kita mengubah ciri-ciri asalnya kepada sesuatu yang lebih sesuai dengan aplikasi yang kita bangunkan.

Codeigniter

Continue reading JQuery File Upload dan Codeigniter

Bagaimana Sebuah Projek “Open Source” Menjana Pendapatan

opensource-logo3Walaupun ianya sebuah projek open source, tetapi menjana pendapatan adalah mesti supaya ianya boleh dibangunkan dan berolah menjadi sesuatu yang masih releven pada setiap masa.

Ya, programmer pun perlu makan, bayar sewa, bayar minyak kereta dan sebagainya. Mereka perlu dibayar untuk masa yang mereka luangkan ke projek open source itu. Jadi sebuah projek open source, walaupun perisiannya diedarkan secara percuma masih memerlukan kewangan.

Kadang-kala nampak macam mustahil. Di sebelah kanan kita ingin menyebarkan sesuatu yang baik dan berguna, dan diberi percuma. Melakukan aktiviti (seolah) amal untuk sejagat. Tetapi di sebelah lagi, kita takkan berupaya melakukan semua itu kalau tiada sokongan kewangan yang kukuh.

Jadi bagaimana projek-projek open source melakukannya?

Mari kita lihat beberapa contoh…

Continue reading Bagaimana Sebuah Projek “Open Source” Menjana Pendapatan