PHP DOS Launch: Satu Langkah Melancarkan Browser dan Webserver untuk Melihat Hasil Programming

Sebagai web programmer, web designer kita perlu melihat hasil kerja kita di browser. Dan banyak kali, kita perlukan webserver sekali. Saya menggunakan Windows. Dan biasanya kita ada XAMPP. Tapi kadang-kala, rasa banyak langkah juga nak lancarkan XAMPP dan Apache. Tapi sekarang ni, PHP hadir bersama webserver. Kita boleh gunakan Command Line dan gunakan arahan: php […]

Pemenang Cabaran CSS JOMWEB

Cabaran CSS JOMWEB telah berakhir beberapa minggu lalu. Maka ini saya umumkan pemenang-pemenangnya. Tempat Pertama Shaiful Lizam b. Abdul Latih http://berbual.my/Jomwebcabaran/ Memenangi: Langganan Percuma Setahun untuk Pakej VPS 256MB sumbangan ZenClouds Sebuah buku, Marketplace 3.0 oleh Hiroshi Mikitani sumbangan Rakuten dan eCommerceMilo.com PhpStorm IDE Personal License sumbangan JetBrains Langgan 1-Tahun ke Pakej Developer di BootstrapStyler.com […]

Jam Berasaskan Javascript Dengan Animasi CSS3

Di JOMWEB.my, bermula dengan soalan teman-teman junior yang banyak berkisarkan array dan looping, satu idea telah diutarakan agar dibuat “programming challenge”. Dan dicadangkan oleh ahli yang lain pula untuk membina sebuah jam berasaskan javascript. Maka ini adalah entri saya. Animated Javascript Clock with CSS3 (move.js) [ http://iszuddinismail.com/js-clock ] Boleh “view source” untuk tengok macam mana saya buat. […]

Harimau Malaya – Download PSD

Ini lagi satu hasil kerja lama yang tidak digunakan. Kononnya untuk print T-shirt dulu. Tapi tak pernah jadi pun. Jadi saya berikan pada kalian… terpulanglah nak buat apa. Kalau dalam dunia programming ada lesen – Don’t Be a Dick. Jadi ya, selagi mana anda tidak berperangai seperti sorang dick, maka gunalah… [ Download rimau.psd ] […]