Pengalaman Pertama Menyempurnakan Jualan $5 Di Fiverr.com

first-order

Beberapa minggu lepas saya mencuba Fiverr.com sebagai penjual. Fiverr.com adalah sebuah laman web marketplace yang mengumpulkan penjual dan pembeli. Di sini anda boleh menjual dan membeli perkhidmatan (bermula) pada $5USD. Anda boleh dapatkan seseorang untuk melukis, membuat video, melakukan perkara aneh, membina laman web, membuat kerja-kerja terjemahan dan bermacam-macam lagi.

Dah lama saya anggotai Fiverr ni. Lebih dari dua tahun. Tapi baru-baru ini saya terasa untuk cuba menjual. Saya tak pernah menjual di Fiverr sebelum ini. Maka saya pun menulis sebuah gig. Gig di sini bermaksud sebuah perkhidmatan yang ditawarkan oleh penjual.

Maka ini cerita bagaimana saya mendapat jualan pertama saya di Fiverr baru-baru ini.

Continue reading Pengalaman Pertama Menyempurnakan Jualan $5 Di Fiverr.com

Cabaran Web CSS Layout di JOMWEB dengan Hadiah Ratusan Ringgit

css-codeIanya bermula secara suka-suka. Tetapi nampaknya macam semakin serius. Beberapa rakan-rakan menawar diri untuk menjadi penaja. Dan cubaan saya menghubungi beberapa pihak nampaknya berhasil apabila JetBrains bersetuju menaja lesen versi peribadi untuk PhpStorm bagi pemenang.

Apa yang berlaku adalah di mana JOMWEB sedang menganjurkan sebuah pertandingan di mana developer yang ingin turut serta perlu membangunkan satu laman dengan hanya HTML dan CSS. Gambar dan Javascript tidak dibenarkan.

Setakat ini saya sudah menerima beberapa penyertaan. Malah ada pihak yang menaja, yang tidak boleh memenangi hadiah juga berminat untuk menayangkan kemahiran.

Kenapa pertandingan ini dilakukan? Secara amnya saya suka mengetengahkan pakar-pakar tempatan dan kemahiran mereka. Saya juga suka melihat kebolehan dan kehebatan orang-orang Malaysia. Dan apabila pakar-pakar ini dikenalpasti, ini juga menjadi peluang agar kita semua boleh belajar sesama sendiri.

Sekiranya anda berkemahiran dalam HTML dan CSS, maka ini peluang untuk anda menunjukkan kemahiran. Malah anda mungkin memenangi hadiah yang ditawarkan, bernilai ratusan ringgit (ya, budget ciput… tapi syukur dan terima kasih kepada penaja).

http://jomweb.my/cabaran-css.html ]

Offiria Kini Open Source – Aplikasi Social Network untuk Organisasi dan Korporat

Offiria, sebuah aplikasi social network untuk organisasi dan korporat kini diberikan kepada umum secara percuma sebagai sebuah aplikasi open source. Offiria adalah sebuah produk oleh Azrul Rahim di bawah syarikatnya Slashes and Dots Sdn. Bhd., yang sebelum ini menerajui JomSocial.com (telah dijual).

offiria3

Bagi yang kurang mengetahui jenis aplikasi sebegini, budaya web intranet dalam korporat dan organisasi memang sudah lama wujud. Ianya berguna dalam menguruskan projek dan berkongsi fail-fail dan nota-nota penting. Namun dengan perkembangan Facebook, intranet yang ditawarkan kini lebih berbentuk social network.

Anda boleh andaikan ianya Facebook, tetapi untuk kerja. Selain daripada Offiria, terdapat juga syarikat lain di luar negara yang menawarkan aplikasi sebegini seperti Yammer dan Jive, yang keduanya ditawarkan secara komersial.

Offiria boleh didapati di pautan berikut:

Web Rasmi: https://www.offiria.com

Github: https://github.com/offiria/offiria

Bagi mereka yang berminat, boleh juga menyumbang kepada pembangunan Offiria dengan melihat source code dan mencadangkan pembaharuan.

Mencari Jalan Pulang: Cabaran Programming Maze dari Lizard-Apps.com

Lebih kurang dua minggu lepas, saya menjumpai blog Menno dari Lizard-Apps.com yang mencabar programmer untuk menyelesaikan masalah maze dengan menulis algorithm dalam apa jua bahasa yang kita biasa. Saya rasa ianya agak menarik. Maka saya pun mencubanya. Saya tidak menulis apa-apa di blog ini pada ketika itu kerana saya ingin membiarkan Menno mengumumkan hasil penyertaan umum sebelum menulis post ini.

Hari ini, Menno telah mengumumkan penyelesaiannya dan penyertaan yang diterima. Jadi hari ini saya berikan anda penyelesaian saya, sama seperti yang saya hantarkan kepada Menno. Ianya sekarang berada di Github.

PHP Maze Recursion Solving ]

Saya mempunyai idea kasar untuk menyelesaikan masalah ini. Tetapi apabila recursion saya tidak menjadi, saya mencari algorithm di Internet. Saya jumpai sebuah algorithm oleh Robert I. Pitts dari Boston University yang tidak jauh daripada idea saya.

Secara amnya, ini adalah kod saya. Ianya menggunakan PHP. Dan ianya adalah untuk dijalankan di command line dan bukan di web.

Hati-hati Dengan Compress Output (GZip) Codeigniter dan Ajax

Menggunakan compression (pemadatan?) Gzip bersama Codeigniter untuk menghantar data ke browser boleh mempercepatkan web kita. Namun kita perlu berhati-hati sekiranya kita banyak menggunakan Ajax dan JSON.

Untuk membolehkan data dihantar dengan compression, kita boleh menukar setting kita di application/config/config.php.

Tapi ianya berfungsi bersama $this->load->view(). Segalanya akan rosak sekiranya kita menggunakan arahan echo di dalam controller kita. Dan ini biasa kita lakukan untuk backend kepada proses Ajax kita, termasuklah untuk sebarang plugin jQuery seperti Databtable, grid, inline editing dan lain-lain.

Jadi untuk menghantar maklumbalas kembali ke Javascript yang memanggil backend, kita mesti menggunakan $this->load->view(). Kita boleh membina sebuah dengan nama ajax.php yang mengandungi kod seperti ini.

Dan di dalam controller, kita kod seperti ini.

Video: Tutorial Array Dengan PHP

Ini lagi video tutorial yang saya letakkan di YouTube. Ia mengajar array, indexed array, associative array, dan juga teknik-teknik untuk membuat grouping.

Bahagian 1 – http://www.youtube.com/watch?v=ExhWMWUQnGU

Bahagian 2 – http://www.youtube.com/watch?v=PNoY-Nt11q4

Teknik Grouping

Bahagian 3 – http://www.youtube.com/watch?v=I9D09P8ug2E

Bahagian 4 – http://www.youtube.com/watch?v=Cs3YCw9c7rI

Bahagian 5 – http://www.youtube.com/watch?v=OjzYOk_jNI4

Download Source Code di Github.com

https://github.com/kidino/Tutorial-Array-PHP

Video: Association Rules dengan PHP dan MySQL

Lebih kurang setahun lepas, saya membuat video tutorial di YouTube untuk menyelesaikan masalah Association Rules dengan PHP dan MySQL. Sebelum ni saya hanya letakkan source code di laman web. Dan web itu saya dah tak guna lagi, akaun web hosting telah saya tutup. Terlupa saya yang video tutorial YouTube itu mempunyai pautan ke situ.

Baru-baru ini saya lihat kembali video-video YouTube saya, dan saya rasa elok saya pindahkan source code ke Github. Maka inilah dia.

Video Youtube : http://www.youtube.com/watch?v=3J2Q5zyBeCE

Source Code di Github : https://github.com/kidino/php-assoc-rules

assoc-rulesApa Itu Association Rules

Saya pun bukan faham sangat, tapi secara amnya, kita nak mencari hubungkait sesuatu tindakan dengan tindakan yang lain. Dalam contoh yang biasa digunakan adalah untuk mengenalpasti berapa peratus yang membeli gula akan membeli susu. Dan berapa peratus pula yang membeli susu akan membeli gula. Dan juga mungkin apa-apa lagi barangan.

Kaedahnya begini

  1. Dapatkan jumlah transaksi yang mempunyai setiap item barang. Contoh, dari 100 transaksi, 37 mempunyai gula dan 21 mempunyai susu. Jangan lupa, transaksi ini mungkin bertindih dan mempunyai keduanya.
  2. Dapatkan jumlah transaksi yang mempunyai gula dan susu. Kita andaikan 15 transaksi daripada keseluruhan 100 tadi mempunyai kedua-dua gula dan susu.
  3. Daripada ini:
    1. 15/37 atau 40.54% pembeli gula akan membeli susu
    2. 15/21 atau 71.43% pembeli susu akan membeli gula

Inilah data yang ingin dicapai. Dengan peratusan yang lebih besar, kita boleh membuat beberapa rumusan, tetapi ini tertakluk kepada pemilik kedai. Mungkin pembeli susu boleh dicadangkan untuk membeli gula. Atau mungkin pemilik kedai juga boleh meletakkan rak gula di bahagian susu.

Harap ini semua membantu. 🙂

Jam Berasaskan Javascript Dengan Animasi CSS3

screenshot

Di JOMWEB.my, bermula dengan soalan teman-teman junior yang banyak berkisarkan array dan looping, satu idea telah diutarakan agar dibuat “programming challenge”. Dan dicadangkan oleh ahli yang lain pula untuk membina sebuah jam berasaskan javascript. Maka ini adalah entri saya.

Animated Javascript Clock with CSS3 (move.js)
http://iszuddinismail.com/js-clock ]

Boleh “view source” untuk tengok macam mana saya buat.