Bagaimana Menambah Domain Baru Di DigitalOcean.com

Web ini sememangnya menggunakan DigitalOcean.com. Bagi yang masih baru dengan cloud hosting dan server berasaskan Ubuntu, mungkin masih tertanya-tanya bagaimana untuk menambah domain ke droplet baru. Satu droplet boleh digunakan untuk lebih daripada satu domain.

Untuk langkah-langkah seterusnya, saya andaikan yang awak sudah ada akaun di DigitalOcean, maka awak sudah mempunyai sekurang-kurangnya satu droplet.

1 – Beli Domain (saya guna GoDaddy)

Kita boleh beli domain dengan mana-mana sahaja pendaftar (registrar) domain, Namecheap, Godaddy ataupun mana-mana pendaftar di Malaysia. Kita boleh gunakan domain .com, .com.my atau apa-apa sahaja. Yang penting kita boleh setkan Nameserver nanti,. Dalam contoh yang ini, saya gunakan Godadddy.

Continue reading Bagaimana Menambah Domain Baru Di DigitalOcean.com

Codeigniter dengan Admin Panel dan Pembangunan Bermodul

Codeigniter pada dasarnya sudah pun sebuah kerangka PHP yang cukup mantap. Ianya mudah dipelajari dan banyak memudahkan proses pembangunan PHP. Namun bagi mereka yang inginkan ini dipermudahkan selangkah (mungkin 10 langkah) lagi, mereka boleh pertimbangkan penyelesaian ini.

Bayangkan Codeigniter digabungkan dengan antaramuka yang cantik, lengkap dengan ciri-ciri login, logout, lupa-katalaluan dan pengurusan pengguna. Malah juga memudahkan pembangunan dengan pengurusan modul aplikasi.

Dengan asas sistem bermodul, sesebuah modul boleh ditambah atau dibuang mengikut keperluan. Malah di masa hadapan, kita boleh membangunkan modul baru tanpa mengusik kod asas aplikasi.

Untuk Codeigniter, saya jumpa beberapa library dan kerangka yang boleh membantu di dalam proses ini. Berikut adalah hasil yang saya jumpa.

Continue reading Codeigniter dengan Admin Panel dan Pembangunan Bermodul

SQL Untuk Data Negara dan Negeri

Ini hasil korekkan di Geonames.org. Memang ada API dan Webservice di sana. Dan terdapat juga data yang boleh di-download. Maka saya download sahaja, susun sedikit dan masukkan ke dalam MySQL. Ini hasil eksport kembali dari MySQL itu. Kalau rasa berguna, download sahajalah.

Terdapat dua table di dalam ini. Satu countries dan satu lagi state_province. Contoh penggunaan adalah seperti:

[ Download SQL Negara dan Negeri ]

Harimau Malaya – Download PSD

Ini lagi satu hasil kerja lama yang tidak digunakan. Kononnya untuk print T-shirt dulu. Tapi tak pernah jadi pun. Jadi saya berikan pada kalian… terpulanglah nak buat apa. Kalau dalam dunia programming ada lesen – Don’t Be a Dick. Jadi ya, selagi mana anda tidak berperangai seperti sorang dick, maka gunalah…

[ Download rimau.psd ]

 

 

JQuery File Upload dan Codeigniter

Saya mencari sebuah library yang boleh membantu dalam operasi upload fail di browser. Sebolehnya, ianya mesti memberikan maklumbalas proses upload secara visual. Memang ada banyak. Salah satunya adalah JQuery File Upload oleh Sebastian Tschan.

JQuery File Upload

JQuery File Upload agak lengkap juga dengan APInya sendiri, dan juga contoh-contoh pemasangan untuk PHP, Ruby, Python, Java, Node.hs dan lain-lain. Selain dari itu, ia juga mempunyai API Javascript yang membolehkan kita mengubah ciri-ciri asalnya kepada sesuatu yang lebih sesuai dengan aplikasi yang kita bangunkan.

Codeigniter

Continue reading JQuery File Upload dan Codeigniter

Masihkah Kau Ingat (Kopratasa) – Versi Setting Apache

Ini repost dari Facebook saya baru-baru ni. Dinyanyi seperti lagu Masihkah Kau Ingat oleh Kopratasa. Nyata ini diilhamkan oleh peristiwa yang benar-benar berlaku. Dan nyata juga saya menokok tambah… sekadar gurauan.

Masihkah kau ingat
Macam mana nak buat
Settingkan Virtualhost
Di dalam Apache

Aku dah ajar tadi
Tunjuk berkali-kali
Masihkah kau ingat
Masihkah kau ingat

Masihkah kau ingat
Kita mencari-cari
Refresh punya refresh
Masih tak jadi-jadi

Rupa-rupanya kau
Symlink tak buat lagi
Masihkah kau ingat
Masihkah kau ingat