Bagaimana Menambah Domain Baru Di DigitalOcean.com

Web ini sememangnya menggunakan DigitalOcean.com. Bagi yang masih baru dengan cloud hosting dan server berasaskan Ubuntu, mungkin masih tertanya-tanya bagaimana untuk menambah domain ke droplet baru. Satu droplet boleh digunakan untuk lebih daripada satu domain. Untuk langkah-langkah seterusnya, saya andaikan yang awak sudah ada akaun di DigitalOcean, maka awak sudah mempunyai sekurang-kurangnya satu droplet. 1 […]

Codeigniter dengan Admin Panel dan Pembangunan Bermodul

Codeigniter pada dasarnya sudah pun sebuah kerangka PHP yang cukup mantap. Ianya mudah dipelajari dan banyak memudahkan proses pembangunan PHP. Namun bagi mereka yang inginkan ini dipermudahkan selangkah (mungkin 10 langkah) lagi, mereka boleh pertimbangkan penyelesaian ini. Bayangkan Codeigniter digabungkan dengan antaramuka yang cantik, lengkap dengan ciri-ciri login, logout, lupa-katalaluan dan pengurusan pengguna. Malah juga […]

SQL Untuk Data Negara dan Negeri

Ini hasil korekkan di Geonames.org. Memang ada API dan Webservice di sana. Dan terdapat juga data yang boleh di-download. Maka saya download sahaja, susun sedikit dan masukkan ke dalam MySQL. Ini hasil eksport kembali dari MySQL itu. Kalau rasa berguna, download sahajalah. Terdapat dua table di dalam ini. Satu countries dan satu lagi state_province. Contoh […]

Harimau Malaya – Download PSD

Ini lagi satu hasil kerja lama yang tidak digunakan. Kononnya untuk print T-shirt dulu. Tapi tak pernah jadi pun. Jadi saya berikan pada kalian… terpulanglah nak buat apa. Kalau dalam dunia programming ada lesen – Don’t Be a Dick. Jadi ya, selagi mana anda tidak berperangai seperti sorang dick, maka gunalah… [ Download rimau.psd ] […]

JQuery File Upload dan Codeigniter

Saya mencari sebuah library yang boleh membantu dalam operasi upload fail di browser. Sebolehnya, ianya mesti memberikan maklumbalas proses upload secara visual. Memang ada banyak. Salah satunya adalah JQuery File Upload oleh Sebastian Tschan. JQuery File Upload agak lengkap juga dengan APInya sendiri, dan juga contoh-contoh pemasangan untuk PHP, Ruby, Python, Java, Node.hs dan lain-lain. […]

Masihkah Kau Ingat (Kopratasa) – Versi Setting Apache

Ini repost dari Facebook saya baru-baru ni. Dinyanyi seperti lagu Masihkah Kau Ingat oleh Kopratasa. Nyata ini diilhamkan oleh peristiwa yang benar-benar berlaku. Dan nyata juga saya menokok tambah… sekadar gurauan. Masihkah kau ingat Macam mana nak buat Settingkan Virtualhost Di dalam Apache Aku dah ajar tadi Tunjuk berkali-kali Masihkah kau ingat Masihkah kau ingat […]